Українська English
 
 

Рубен Квінтеро: «Будь-які стани плода і їх корекція не повинні негативно вплинути на організм матері»

Лікування ще ненародженої дитини в утробі матері? Ще півстоліття тому про це годі було і мріяти. Сьогодні ж фетальна хірургія – молодий, але надзвичайно перспективний напрям пренатальної медицини – стрімко розвивається в усьому світі.

Україна не є винятком. Сьогодні у наших лікарнях з’являється новітнє обладнання, все більше спеціалістів намагаються розвивати цей напрям. Проте не менше, аніж коштовного обладнання, українські лікарі потребують знань у цій сфері. Наші медики їздять за кордон, аби перейняти досвід відомих фахівців з фетальної медицини. Але справжнім святом для наших лікарів стає приїзд до України медичних «світил», які не тільки знаються на фетальній медицині, а є дослідниками, розробниками методик, провідниками новітніх медичних технологій, завдяки яким вдається рятувати дітей у випадках, у яких раніше шансів на виживання майже не було.

Саме таким «світилом» є Рубен А. Квінтеро, всесвітньовідомий фетальний хірург, професор Джексонівського інституту фетальної терапії, фахівець Джексонівського меморіального госпіталю. Він приїхав до Києва з Майамі (Флорида, США), аби поділитися власним досвідом у сфері фетальної терапії та хірургії. Візит знаного американського лікаря до України став можливим завдяки Міжнародному благодійному фонду «Україна 3000» та Благодійному фонду «Дитяча лікарня майбутнього».

Лекція професора Квінтеро, яка так і називалася – «Фетальна терапія і хірургія», – пройшла 4 листопада 2013 року в актовій залі Інституту педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України. Вона зібрала велику кількість слухачів, серед яких були не тільки лікарі ІПАГ, а й медики з клінік та медичних інститутів з різних куточків України. Презентацію відвідала і Голова Наглядової ради Фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко.

Під час лекції американський вчений розповів про основні принципи та особливості фетальної хірургії, її історію. Він докладніше зупинився на ключових моментах оперативної фетоскопії при деяких розповсюджених складних діагнозах. Серед них – фето-фетальний трансфузійний синдром (серйозне ускладнення при багатоплідній вагітності, коли у плодів виникає диспропорційний кровотік), вроджена діафрагмальна кила, вади сечового міхура та інші.

Професор Квінтеро не тільки описав симптоми цих діагнозів, стадії їх розвитку та методи корекції, а й поділився власними напрацюваннями. Він представив деякі методи, які він сам розробив і успішно впроваджує. Завдяки їм відсоток виживання плодів із вадами, що піддаються корекції за допомогою оперативної фетоскопії, є майже 100%.

«Якщо ви надалі плануєте вдосконалюватися у сфері фетальної хірургії, ви повинні пам’ятати: будь-які стани плода і їх корекція не повинні негативно вплинути на організм матері, – кілька разів підкреслив Рубен Квінтеро. – Мати ніяк не може втручатися у цей процес, вона залишається стороннім свідком. І наше завдання – не нашкодити їй».

Деякі з операцій, які описав професор Квінтеро, вже сьогодні можна виконувати в ІПАГ. Адже у 2012 році відділення медицини плода ІПАГ НАМН України отримало від Благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» фетоскопічне обладнання, рівного якому і досі ще немає в Україні. А якщо трохи доукомплектувати його, каже професор Ірина Гордієнко, завідувач відділення медицини плода, – то можна буде робити операції за методиками, які використовуються у клініці Рубена Квінтеро в Майамі.

І професор Квінтеро, і директор Інституту педіатрії, акушерства і гінекології Юрій Антипкін дали зрозуміти, що нинішня лекція – перший крок на шляху співпраці між американськими та українськими лікарями у сфері фетальної хірургії. Формат її наразі ще не визначений, але українська сторона сподівається, що це співробітництво буде тривалим і плідним.

Підтримати проект

Підтримати проект

Обери інформер

Допоможи дітям! Розмісти у себе баннер
Приклад інформера:

Відео презентація

Сервіси