Українська English
 
 

У Львові відбулася Всеукраїнська конференція «Актуальні проблеми дитячих хвороб» пам’яті Богдана Маланяка

10 червня 2016 року у Львові у приміщенні міської дитячої клінічної лікарні відбулася Всеукраїнська конференція «Актуальні проблеми дитячих хвороб». Захід організували Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000», Асоціація педіатрів України, Центр медичних інновацій NOVO і Товариство допомоги Україні в Каліфорнії.

У конференції взяли участь Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, народний депутат України і громадський діяч Юрій Шухевич, начальник відділу материнства і дитинства Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Любомира Кутневич, головний лікар Львівської міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт, а також понад 100 лікарів з усіх куточків Львівської області та інших областей України.

Конференція була присвячена пам’яті Богдана Маланяка (1930 – 2013) – видатного діяча у сфері медицини, благодійника, який народився на Львівщині, жив і працював в Америці і майже півстоліття здійснював освітньо-гуманітарну місію в Україну. Відомі ініційовані ним програми стипендій, проекти з міжнародного співробітництва між вченими і медичними працівниками США та України, акції із передачі інвалідних візків «Колеса для України». Саме Богдану Маланяку Фонд «Україна 3000» завдячує програмою стажування українських лікарів у Cedars-Sinai Medical Center – за його сприяння навчання у Центрі пройшли понад 20 медичних працівників з України.

«Богдан щиро любив Україну і завжди допомагав своїй Батьківщині, – сказала, звертаючись до присутніх, пані Катерина Ющенко. – Завдяки його підтримці кілька десятків лікарів та науковців з України пройшли стажування у Cedars-Sinai. Крім того, завдяки Богдану і Товариству допомоги Україні в Каліфорнії наша країна отримала сотні тон гуманітарної допомоги. Особистість і шляхетна справа Богдана Маланяка продовжують жити у серцях усіх, хто його знав і любив, хто дякував йому за допомогу».

Катерина Ющенко також відзначила вміння Львівської міської дитячої клінічної лікарні працювати з благодійниками та її високу здатність до розвитку. «Ми працюємо з цією лікарнею вже 12 років, – сказала вона, – і надзвичайно приємно, що, не дивлячись на важкі часи, лікарня продовжує розвиватися. Вона пропонує нові послуги, шукає нові можливості і нових партнерів».

«На мою думку, існують три типи людей – продовжила Катерина Ющенко. – Перші нічого не роблять і чекають, поки все зроблять за них, а коли цього не стається – скаржаться і нарікають. Другі пручаються прогресивним змінам і роблять все, щоб їх загальмувати, ставлять перепони і критикують. І треті – незважаючи ні на що, продовжують робити свої справи заради позитивних змін у суспільстві. Саме таким був Богдан Маланяк. Ця конференція – краща подяка Богдану і вшанування його пам’яті».

Не обійшлося на конференції і без приємних моментів. Від імені організаторів Катерина Ющенко передала Львівській лікарні ноші для транспортування важких хворих. Також вона оголосила про заснування стипендії імені Богдана Маланяка для кращого лікаря ЛМДКЛ. Першим володарем стипендії стала Мар’яна Даниляк, лікар-педіатр у відділенні функціональної діагностики.

Теплими спогадами про Богдана Маланяка поділився легендарний Юрій Шухевич, який був однокласником та близьким другом Богдана у 1941-1944 роках. В його словах Богдан Маланяк розкрився як веселий, гуморний, трохи бешкетливий юнак, активний та відданий своїй справі чоловік, який завжди щиро любив Україну.

Практичну частину конференції відкрила головний педіатр Львівщини Любомира Кутневич, яка доповіла про стан розвитку дитячої медицини на Львівщині.

Юрій Антипкін, голова Асоціації педіатрів України, академік НАМН України, директор ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України», представив ґрунтовну доповідь на тему «Стан педіатричної служби та нагальні питання покращення здоров’я дітей України».

Провідні українські лікарі поділилися своїми досягненнями та новітніми технологіями щодо порятунку життя дітей, що народилися з важкою патологією. Головний лікар ІПАГ Любов Слєпова представила доповідь, присвячену сучасним аспектам інтенсивної терапії новонароджених з вродженими вадами розвитку. Завідувач відділенням торако-абдомінальної хірургії вад розвитку у новонароджених і дітей старшого віку з палатами дитячої урогінекології ІПАГ Олексій Пономаренко розповів про принципи і практики ранньої діагностики та хірургічної корекції вітальних природжених вад розвитку у новонароджених дітей, що запроваджені в його відділенні.

Темі діагностування та лікування рідкісних хвороб у практиці педіатра на прикладі мукополісахаридозу І типу присвятила свою доповідь доцент кафедри дитячих хвороб Вінницького медичного університету ім. М. Пирогова Наталія Сінчук. А тему діагностування хвороб розкрила на конференції Вероніка Євтух, асистент кафедри променевої діагностики факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького, завідувач відділенням радіології Медичного центру NOVO – вона розповіла про сучасні методи променевої діагностики, докладно зупинившись на магніто-резонансній томографії та комп’ютерній томографії.

Після завершення конференції її учасники мали можливість переглянути виставу «Голий король» Євгена Шварца у Національному Академічному Українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької.

Підтримати проект

Підтримати проект

Обери інформер

Допоможи дітям! Розмісти у себе баннер
Приклад інформера:

Відео презентація

Сервіси