Українська English
 
 

Присвячене життя

Ще до народження Сашка лікарі знали, що він з’явиться на світ з серйозною вадою – гастрошизисом. Гастрошизис – це дефект передньої черевної стінки дитини, коли в утробі матері в навколоплідних водах «плавають» деякі органи черевної порожнини плода. Особлива небезпека полягає в тому, що, коли дитина народжується, кишківник «випадає» з животика назовні і майже одразу «твердіє». Ще 10-15 років тому смертність в Україні від цієї патології була надзвичайно високою – 60-80%, а у деяких регіонах досягала 100%.

Сашкова мама, молода жінка з Тернопільської області, отримала від лікарів направлення в Київ, в Інститут педіатрії, акушерства і гінекології. Саме тут вперше в Україні стали оперувати таких дітей через 10-15 хвилин після народження. «Ми назвали цю методику «хірургія перших хвилин», – розповідає науковий керівник відділення хірургічної корекції вроджених вад у дітей ІПАГу, доктор медичних наук, професор Олексій Слєпов. – Жінці роблять цісарський розтин, і водночас вже готова дитяча операційна і бригада дитячих хірургів. Цю дитинку тільки прийняли з акушерської операційної, і одразу вона переводиться в операційну дитячу, де виконується термінова операція. Ця тактика дала можливість попередити багато ускладнень у зв’язку з терміном, який проходить зазвичай від початку народження дитини до операції». За словами Олексія Костянтиновича, завдяки такій методиці з 10 оперованих 9 вдається врятувати, тобто виживаємість складає майже 90% – а це майже європейські й світові стандарти при цій патології.

Останні тижні вагітності мама Сашка перебувала під постійним наглядом лікарів ІПАГу. Дві надзвичайно складні операції (спочатку – матері, а потім – дитині) планували провести 18 липня 2013 року. У лікуванні цієї дитини (спочатку наркоз, а потім реанімація) брала безпосередню участь Любов Слєпова, завідувач відділення дитячої реанімації ІПАГ – кращого на сьогодні подібного відділення в Україні, оснащеного завдяки Фонду «Дитяча лікарня майбутнього» найсучаснішим медичним обладнанням.

Зранку у цей день прийшла сумна звістка – помер Богдан Зиновій Маланяк, почесний віце-президент Медичного Центру Cedars-Sinai (Лос-Анжелес, США) з академічних питань. Пан Маланяк, українець за походженням, докладав багато зусиль, допомагаючи лікарям і медичним установам України. Завдяки його сприянню українські лікарі проходять стажування у центрі Cedars-Sinai. Він ініціював програми стипендій, проекти з міжнародного співробітництва між вченими і медичними працівниками США та України, приймав участь у програмі «Колеса для України» з передачі інвалідних візків.

У минулому році Богдан Зиновій Маланяк подарував Любові Слєповій для відділення дитячої реанімації для лікування саме таких складних та рідкісних випадків так званий мішок Шустера. Це обладнання абсолютно необхідно при проведенні операції з усунення гастошизису – у нього поміщаються органи дитини, які знаходяться ззовні. «Ми одразу вирішили, що присвятимо операцію Сашкові пам’яті Богдана Зиновія Маланяка, – каже Любов Олександрівна. – Я вважаю дуже символічним, що обладнання, подароване людиною, яка відійшла у Вічність, врятує життя, яке щойно розпочалося».

Сашко чудово переніс операцію і швидко пішов на поправку. Сьогодні він разом з мамою вже вдома, на Тернопільщині, набирається сил і пізнає світ. Можливо, він, коли виросте, стане лікарем, дитячим хірургом, буде рятувати маленькі життя так само, як одного літнього дня врятували його самого. І хочеться вірити, що він узнає, хто був Богдан Зиновій Маланяк, якому присвячене його життя.

Підтримати проект

Підтримати проект

Обери інформер

Допоможи дітям! Розмісти у себе баннер
Приклад інформера:

Відео презентація

Сервіси